Iedereen beroemd

Roadies: Twee jongeren voeren 40 weken lang elke week ander werk uit.

Nu al kunst: de Rrrrrrrrrrrrrrrrr van Roadies.  

We gaan allemaal ontploffen! Die gedachte tolt rond in mijn hoofd wanneer ik het lasatelier van Staal met Stijl binnenstap. Met vuur, hitte en vonken maakt een lasser tal van constructies, van functioneel tot creatief. Ik ben er toch niet helemaal gerust in. Brecht bevindt zich meer in zijn natuurlijke habitat. Met de handschoenen, beschermbril en vuurvaste kledij overleef ik het vast wel. Niet zeuren maar lassen: mijn werk bestaat eruit een Roadies kunstwerk te lassen, alléhoppa.

Elke dag opnieuw feest!

Mijn definitie van lassen? Onder extreme vonken (wel duizend graden) koppeltjes maken van verschillende metaalstukken. Brecht vult -beetje geërgerd- aan: “Er bestaan verschillende lastechnieken. Je verbindt stukken metaal door middel van hitte en/of druk op de plaats van de verbinding. Hiervoor maak je gebruik van een lasslang. Je maakt  maatwerk of reeksen, volgens plan of volgens model.” In het bedrijf waar we de job testen, wordt maatwerk gemaakt, vooral ramen en deuren. Aangezien het een klein bedrijf is, moeten we ook het metaal smeden (lees: in de juiste vorm brengen) en de plaatsing begeleiden. “Een groot voordeel,” beschrijft Brecht in zijn jobrapport.

hanne

Hanne: Knutselen met vuur, de max.  

Zo’n laskap is essentieel om je ogen te beschermen. Vanaf het moment dat de laskap UV-licht waarneemt, verduistert het alles, op het lichtgevend laspunt na. Oog hebben voor fijn werk is echt een must. Precies, exact, waterpas en mooi: allemaal criteria waar lassers rekening mee houden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dankzij lasser Julie – met twee jaar ervaring op haar teller – en haar tips verbrand ik niet telkens mijn vingers. Gelukkig heb ik een redelijk vaste hand. Die komt serieus goed van pas. Mijn vaste hand wordt wel snel vuil en hij blijft lang vuil. Nadeel? ‘t Zal nog niet.

Brecht: Zwarte handen, die moet je erbij nemen.  

“Moesten we alles uit ons huis halen wat we zelf gemaakt hebben, er zou weinig over blijven.” En daarmee bedoelen zaakvoerders en koppel Thierry en Katy meer dan enkel hun kinderen. De zaakvoerders stampten hun metaalbedrijf helemaal zelf uit de grond. De vraag naar staalwerk op maat blijft stijgen, dus zijn we constant op zoek naar straffe lassers. “Investeren in mensen rendeert. Hoe beter een lasser zijn job beheerst, hoe leuker de job wordt,” vertelt zaakvoerder Thierry. Veel collega’s gaan na hun uren creatief aan de slag met ijzerwerk. Lasser Julie is zo gepassioneerd dat ze haar werk thuis verder zet. Dan maakt ze echte kunst.

Mijn angsten en zweet hebben tot iets geleid: mijn Roadies kunstwerk is gelast. Een foutje is snel gemaakt, maar dat is geen groot probleem in de laswereld. Met de slijpschijf kan ik zowel foutjes rechtzetten, als aan de afwerking beginnen. Naast een paar vuurwerkvonkjes die in mijn haar belanden (dégoutante geur!), is zo’n vuuromgeving best veilig. Al geloof ik dat je best geen protje laat na een aansteker. Gezond kunnen al die straling, het lawaai en de geurtjes wel niet zijn.

- Hanne -

Lees de publicatie in Metro
Lees de publicatie in Joepie

https://www.staalmetstijl.be/media/k2/items/cache/e561084e9220383c7204eb40f9bc13f1_XS.jpg
https://www.staalmetstijl.be/media/k2/items/cache/92c3523de61d06eebdc515f2babb64b9_XS.jpg
Burgstraat 78 B005 - 9070 Destelbergen - T 09 328 80 95 - info@staalmetstijl.be - BTW BE480.038.548 - Disclaimer & Copyright